HTML

Ciprusi utazás

2 hetes "török" ciprusi utazásunk történetét szeretnénk megosztani ismerőseinkkel.

Friss topikok

Linkblog

2011.08.16. 05:48 Gergő24

4. nap (vasárnap)

 

Vasárnap nem készültek fényképek, ezért a régiekből fogok szemezgetni, illetve mesélek egy keveset az országról.

Előtte magunkról: délelőtt egy közeli játszótéren voltunk, amíg Viki elkészítette a Hellim sajtot ebédre. Délután mentünk fürödni a salamisi strandra, ahol a vasárnap miatt elég sokan voltak.

Azt már korábban említettük, hogy ez nem igazi ország abban az értelemben, hogy nem ismeri el senki Törökországon kívül. 1974 előtt a szigeten vegyesen éltek egymás mellett görögök és törökök. Az akkor (természetesen a másik fél hibájából) kirobbant nagyon véres események hatására az ország kettészakadt. A törökök a sziget északi és keleti részét foglalták el.

Azonban itt élnek ma is görögök, szombaton például olyan részen voltunk, ahol már görögül is megjelenhettek feliratok, ami a békülés egyik jele. 1974 óta tűzszünet van, de a gondolkodást meghatározza az, hogy a háborúnak elvileg még nincs vége. Nagyon sok katonai objektum van mindenfelé. Például Famaguszta (ahol lakunk) teljes tengerpartja katonai védelmi zóna, strandolni itt sajnos nem lehet.

A görög-török határon átkelve a török taxis nagy büszkén jelentette ki, hogy megérkeztünk Ciprusra.

A teljes török oldal tele van aggatva török, illetve török-ciprusi zászlókkal, és nagyon ügyelnek arra is, hogy mindenütt, ahol korábbról van görögkeleti templom, közvetlenül mellette legyen mecset is.

A görögkeleti templomokat ugyan megtűrik, de a nem szánnak energiát az állagmegóvásra sem.

Az sem véletlen, hogy a szombaton meglátogatott Szent András templomhoz vezető út utolsó 50 métere egyszerűen 40 éve nem készül el.

A török nemzeti hős, Atatürk szobra nélkül nem város egy város. (Ő 1920-ban, a törökök trianonja után visszafoglalta az elcsatolt részek többségét, továbbá rendkívül sokat tett Törökország európaivá válásáért.)

A török oldal gazdaságilag nem teljesen önálló, az anyaország jelentős pénzügyi támogatását élvezik, amit a helyiek persze kevesellnek, ezért mára már nem felhőtlen a viszony Törökországgal sem.

Az ország elég furcsán működik, pl. nem lehet tudni, hogy 300 ezren, vagy 600 ezren élnek itt. A Ciprus szó feltehetően építkezést jelenthet törökül. Ahogy 3 éve, most is egy nagy építkezés az egész ország, és ez még nagyon sokáig így lesz. Rengeteg félkész és félbehagyott épület van, emiatt a városkép sem valami túl szép.

Egy jellemző kép egy falu közepéről: az egyik üzlet teljesen kész, a másik előtt még a burkolat sincs meg, felettük a félkész emelet.

A lakhelyünktől pár méterre is építenek egy házat. Egyszerre maximum 3-4 munkás dolgozik egy öt emeletes épületen. Fél éve kezdték, jelenleg az első emeletnél tartanak. Vasárnap reggel nem dolgoztak, így „végre” lehetősége nyílt Andrisnak, hogy ő ébresszen minket.

Sajnos mindent beborít a szemét, az építési hulladék, a szociális hulladék, a por és a gaz.

Eső utoljára a télen esett, nagyon poros emiatt minden, a fák is. Vasárnap vagy fél óráig eltakarta a napot egy felhő, ami itt hírértékű.

Az ittlétünk alatt egyszerre újítják fel a város főútját, és az elkerülő utat (utóbbi nemrég lett kész, de újból felbontották). Ez sokat dob az amúgy is kaotikus közlekedésen. Egy Tatabánya méretű város fűútját 6 napig ide terelték:

Egy külföldinek önmagában az angolhoz hasonló bal oldali közlekedés is zavaró még eleinte, de a közlekedési morál megszokhatatlan. Az utak többségén nincs is felfestve az elválasztó vonal, nem lenne értelme. A hab a tortán az a körforgalom, ahol egy felújítás miatt a bent lévőkre vonatkozik egy STOP tábla, így kintről érkezőknek van elsőbbsége, amit ők sem értenek. Időnként hihetetlen, hogy adott helyzetekből miért nincs baleset – de nincs.  A helyiek teljes nyugalommal idézik elő és oldják meg a rázós helyzeteket. Szombaton például kettővel előttünk egy négykerekű quad két keréken, szembe a forgalommal haladt.

Nagyon sok Mercedes, BMW, Audi van errefelé. Egy liter benzin átszámítva 300 forint.

Most van Ramadan, ami azt jelenti, hogy aki betartja, annak közel egy hónapig napközben sem inni, sem enni nem lehet – éjszaka persze igen, majd másnap kezdődik előlről.

A lakhelyünktől pár sarokra van egy mecset, ahonnan a legváratlanabb időpontokban szólal meg a müezzin. Andris szerint a pap bácsi így hívja a barátait. A Korán szerint csak élőszóval lehet imára hívni, ami azt jelenti, hogy mikrofont és erősítőket simán lehet használni. Így legalább óra nélkül azt is tudjuk minden nap, hogy mikor van hajnali fél 5. Korán.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ciprus.blog.hu/api/trackback/id/tr413157022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása